Zeenat Aman ( Urdu زینت امن; Hindi ज़ीनत अमान Zīnat Amān ; Geboren op 19 november 1951 ) is een Indiaas model en filmactrice .

Life

Zeenat Aman begon haar carrière als promotiemodel. Ze werd tweede in de Miss India- competitie en won de Miss Asia Quest uit 1970 . Het volgende jaar maakte ze haar filmdebuut in Hulchul en haar eerste grote rol in Dev Anand’s Haré Rama Haré Krishna , waar ze de geëmancipeerde hippie-vrouw Janice speelde. De film won haar een Filmfare Award voor Best Supporting Actress en definieerde haar imago als een Western Free Woman. Met Anand werkte ze verschillende keren samen in de jaren zeventig.

In haar rol in Yaadon Ki Baraat (1973) belichaamde ze de moderniteit door morele codes te overtreden die werden vastgelegd in eerdere liefdesverhalen in filmmelodrama als ‘gecontroleerde vrouwelijke seksualiteit’. De film introduceerde ook westerse discomuziek in de Hindi-film met de “veramerikaniseerde” rol van Zeenat Aman . Dit nieuwe beeld van vrouwen werd ook aangepast door andere actrices, maar ontving een negatieve connotatie, onder meer door Parveen Babi, die een gangsterbruid in Deewar (1975) vertolkte . In 1978 gebruikte Raj Kapoor Amans beeld en sex-appeal in zijn film Satyam Shivam Sundaram , die de corruptie van religieuze symbolen in het hedendaagse leven stigmatiseert.

In de late jaren 1970, begin jaren 1980 kwam Zeenat Aman op de zijkant van de belangrijkste helden in het commercieel succesvolle films Dharam Veer (1977), Don (1978), Abdullah(1980), Insaaf Ka tarazu (1980), Qurbani (1980) en Lawaris (1981) op. Ze had een belangrijke rol in de Sovjet-Indiase co-productie van Ali Baba en de 40 Thieves (1980).

In 1989 eindigde haar filmwerk. Sinds 1999, na de dood van haar echtgenoot, verschijnt Zeenat Aman opnieuw sporadisch in films.

Filmografie (selectie)

  • 1971: Hulchul
  • 1971: Haré Rama Haré Krishna
  • 1971: Hangama
  • 1973: Dhund
  • 1973: Heera Panna
  • 1973: Yaadon Ki Baraat
  • 1974: Ajnabi
  • 1974: Ishq Ishq Ishq
  • 1974: Manoranjan
  • 1974: Prem Shastra
  • 1974: Roti Kapda Aur Makaan
  • 1975: Chori Mera Kaam
  • 1975: Warrant
  • 1976: Deewangee
  • 1977: Ashiq Hoon Baharon Ka
  • 1977: Chhaila Babu
  • 1977: Darling Darling
  • 1977: Dharam Veer
  • 1977: Hum Kisi Se Kum Nahin
  • 1977: Kalabaaz
  • 1977: Paapi
  • 1978: Chor Ke Ghar Choir
  • 1978: Heeralal Pannalal
  • 1978: Shalimaar
  • 1978: Don
  • 1978: Satyam Shivam Sundaram
  • 1979: The Great Gambler
  • 1980: Abdullah
  • 1980: Bombay 405 Miles
  • 1980: Chalis Choir
  • 1980: Ram Balram
  • 1980: Takkar
  • 1980: Insaaf Ka Tarazu
  • 1980: Dostana
  • 1980: Qurbani
  • 1980: Ali Baba en de 40 overvallers (Alibaba Aur Chalis Choir)
  • 1981: Qatilon Ke Qatil
  • 1981: Krodhi
  • 1981: Lawaris
  • 1981: professor Pyarelal
  • 1981: Gopichand Jasoos
  • 1981: Vakil Babu
  • 1981: Daulat
  • 1982: Ashanti
  • 1982: Jaanwar
  • 1982: Pyaas
  • 1982: Samrat
  • 1982: Teesri Aankh
  • 1983: Humse Hai Zamana
  • 1983: Mahaan
  • 1983: Pukar
  • 1983: Taqdeer
  • 1983: Bandhan Kachche Dhaagon Ka
  • 1983: Namumkin
  • 1984: Jagir
  • 1984: Meri Adalat
  • 1984: Pakhandi
  • 1984: Sohni Mahiwal
  • 1984: Yeh Desh
  • 1985: Amir Admi Ghareeb Admi
  • 1985: Bhawani Junction
  • 1985: Yaadon Ki Kasam
  • 1985: Yaar Kasam
  • 1985: Haathon Ki Lakeeren
  • 1986: Aurat
  • 1986: Baat Ban Jaye
  • 1987: Daku Hasina
  • 1989: Gawahi
  • 1989: Tujhe Nahin Chhodunga
  • 1999: Bhopal Express
  • 2003: hausse
  • 2006: Jaana: Lets Fall in Love
  • 2007: Sirf Romance: Love by Chance